15.02.2021

Redno nakupujete prek spleta? Preverite, kaj morate storiti, če želite to početi še naprej


To ni članek o  spremembah, ki jih je prineslo preteklo leto. To je članek o tem, kako zelo prilagodljiva bitja smo ljudje po naravi. Čez noč smo brez težav zamenjali delovno okolje in vsa ostala socialna okolja. Naš dom je postal vse – pisarna, telovadnica in prostor za druženje. Virtualno, kakopak.

 

Splet je postal naš mikrokozmos, v enem trenutku je bil naš najboljši prijatelj, spet v drugem osovraženi prinašalec slabih novic. Vse smo počeli na spletu, predvsem pa smo na njem začeli množično nakupovati. Živila, oblačila, čistila, pripomočke za osebno nego, kozmetiko, zdravila, športno opremo, pohištvo, orodje, raznorazne tehnološke naprave, igrače in še vrsto drugih stvari. Splet je postal naše nakupovalno središče. Za nujne, manj nujne in zabavne stvari. Je pa to tudi članek o zelo pomembni spremembi, ki močno vpliva ravno na spletne nakupe.

 

Prek spleta nakupuje več kot 75 odstotkov Slovencev

 

Raziskave pravijo, da prek spleta danes redno nakupuje 75 odstotkov Slovencev, podobno sliko pa najdemo tudi drugod po svetu. Ta trend narašča iz leta v leto in kot pravijo napovedi, se bo v nadaljevanju le še okrepil. V prid spletnemu nakupovanju zagotovo govorita preprostost in udobje. Vse namreč lahko nakupimo iz udobja domačega naslonjača, kadarkoli imamo čas. Tudi, če je to sredi noči. Predvsem pa imamo vse želene trgovine vedno na dosegu roke, tako tudi prihranimo kar nekaj časa.

Največji in verjetno, bolj kot ne edini, zadržek, ki ga ima marsikdo do spletnega nakupovanja, je strah pred spletnimi goljufijami. Kar je razumljivo. Ko obiščemo fizično trgovino, zložimo želene stvari v košarico, jih odnesemo na blagajno in tam plačamo z bančno kartico tako, da za nakupe nad 25 eur v POS-terminal vnesemo pravilno številko PIN. Na ta način se tudi prodajalec prepriča, da stvari kupuje lastnik kartice, ki pozna ta skrbno varovan podatek. Pri spletnem nakupovanju pa lahko goljuf zlorabi vašo kartico in uspešno opravi nakup, spletni trgovec pa ne bo niti posumil, da je bila storjena kakšna nepravilnost.

 

Nova pravila spletnega nakupovanja se tičejo vsakogar

 

Prav zato je bila na ravni Evropske unije sprejeta direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), ki med drugim uvaja strožje zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšuje njihovo varnost ter poskrbi za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami.

Za povprečnega uporabnika oziroma plačnika je eden od najpomembnejših elementov direktive, s katerim se bo pri plačevanju prek spleta tudi najbolj pogosto srečeval, močna avtentikacija imetnikov kartic. Direktiva namreč zahteva uvedbo naprednejše (t. i. dvostopenjske) avtentikacije v postopku plačila. Podobno, kot moramo to narediti že na nekaterih drugih platformah, kjer mora uporabnik dodatno (običajno prek telefona) potrditi vstop v svoj račun, mora tudi pri spletnih nakupih dokazati, da skuša plačati za določen izdelek, le da je tu z novo direktivo stopnja varnosti še stopničko višje. Ključni del novih pravil spletnih nakupov je torej močna zaščita uporabnika.

 

Povedano preprosteje, kupec mora ponudniku storitev, na primer spletnemu trgovcu, na nek način sporočiti in potrditi, da ta nakup res opravlja prav on. To spletnemu trgovcu potrdi z vsaj dvema od treh obstoječih načinov za potrditev identitete kupca:

 • z nečim, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje)
 • z nečim, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava)
 • z nečim, kar je (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas)

S prehodom v leto 2021 smo se tako pri nakupovanju na spletnih prodajnih mestih znotraj EU poslovili od zamudnega prepisovanja številčne kode prejete prek sporočila SMS, pozdravili pa nov, še varnejši način potrjevanja spletnih plačil.

 

Kako po novem opraviti spletni nakup hitro in varno?

 

Vsaka banka ima nekoliko svojstven način, večina slovenskih bank pa ponuja rešitev preko aplikacije. V največji slovenski banki so ponudili rešitev, ki upošteva sodobne varnostne standarde nove evropske direktive in  uporabnikom prek aplikacije NLB Pay omogoči spletno nakupovanje. Čeprav se morda zdi, da je z novo direktivo spletno nakupovanje postalo bolj zapleteno, v resnici ni tako.

 

Nakupovanje prek spleta ostaja povsem enako do zadnjega koraka – potrjevanja plačila. V spletni trgovini izberete izdelek, ki ga želite, ga dodate v košarico, vnesete podatke za dostavo in vpišete številko vaše kartice.

 Spletno plačilo pa nato v 3 korakih potrdite v mobilni denarnici NLB Pay:

 • Na ekranu vašega mobilnika se bo prikazalo obvestilo, da morate potrditi spletno plačilo.
 • Za potrditev nakupa v NLB Pay najprej vnesite geslo za vstop v mobilno denarnico ali se identificirajte s prepoznavo prstnega odtisa oziroma obraza.
 • Podrobno preglejte podatke o plačilu in nakup potrdite oziroma zavrnite v roku 5 minut od prejema obvestila.    

>>Kako potrjevanje plačila poteka v praksi, si lahko ogledate na spodnjem video posnetku<<

 

Nova direktiva torej pomeni le nekaj dodatnih enostavnih korakov, ki pa na koncu uporabniku prinesejo precej boljšo zaščito pred spletnimi goljufijami.

 

Če strnemo, za nakupovanje uporabniki banke NLB po novem potrebujete le pametni telefon in mobilno denarnico NLB Pay. Če slednje na svojem telefonu še nimate, svetujemo, da si jo že danes prenesete iz trgovine Google Play oziroma trgovine App Store. Mobilna denarnica NLB Pay je zelo preprosta za uporabo, vsak uporabnik banke NLB pa jo lahko aktivira sam, brez pomoči bančnega uslužbenca, v eni sami minuti.

 

>> PRENESITE SI NLB Pay V TRGOVINI App Store ALI Google Play<<

 

Kako namestiti in aktivirati mobilno denarnico NLB Pay v eni minuti:

 1. Na telefonu odprete trgovino Google Play (lastniki naprav Android) oziroma App Store (lastniki naprav iOS)
 2. V iskalnik vpišete »NLB Pay«, kliknete na aplikacijo in jo prenesete na telefon
 3. Odprite aplikacijo in za registracijo vnesite svojo davčno ter telefonsko številko
 4. Na vpisano telefonsko številko boste prejeli SMS z enkratnim številčnim geslom OTP – vnesite ga in kliknite na gumb nadaljuj.
 5. Na ekranu se izpišejo vaše bančne kartice – Izberite eno in vnesite svojo PIN-številko kartice.
 6. Določite geslo, ki ga boste uporabili ob vstopu v NLB Pay. Ponovno kliknite na nadaljuj. 
 7. Potrdite še vklop plačil Flik, preverite kontaktne podatke in kliknite gumb vklopi.
 8. Z izbiro znaka »Plus« se vam prikaže seznam kartic, ki jih lahko dodate v NLB Pay – izberite kartico, ki jo želite dodati in jo potrdite. 

 

 

NLB Pay ni le orodje za potrjevanje plačil ampak tudi zelo priročna mobilna denarnica

 

Mobilna denarnica NLB Pay, ki jo je banka NLB predstavila že marca 2018, uporabnikom omogoča še veliko več, kot le kot potrjevanje plačil pri spletnih nakupih. Z NLB Pay lahko na primer sorodnikom in prijateljem prek sistema takojšnjih plačil Flik nakažete denar kar prek njihove telefonske številke ali e-naslova, uporabniki pametnih naprav Android pa lahko z NLB Pay popolnoma nadomestite fizično denarnico in kartico, saj lahko plačujete tudi nakupe v fizičnih trgovinah in dvigujete gotovino na brezstičnih bankomatih.

Varnost uporabe je seveda pri tem na prvem mestu, saj NLB Pay omogoča, da uporabniki sami upravljajo z varnostnimi nastavitvami svojih kartic. To pomeni, da ima vsak uporabnik v svojih rokah možnost, da posamezni kartici, ki jo je vnesel v mobilno denarnico, začasno onemogoči plačila v tujini, prek spleta, dvig gotovine na bankomatu ali pa jo zaklene za vsakršno uporabo. Plačilo lahko enostavno in hitro znova omogoči, ko ga spet potrebuje.

 

>> PRENESITE SI NLB Pay V TRGOVINI App Store ALI Google Play<<

 

Slovarček izrazov

Direktiva PSD2: Evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2) je uredba, katere namen je uskladiti predpise o plačilnih storitvah s tehnologijo in trenutnim okoljem finančnih storitev. Med drugim uvaja višje standarde za potrjevanje spletnih plačil z močno avtentikacijo in s tem poskrbi za še večjo varnost spletnih kupcev.

Mobilna denarnica NLB Pay: Mobilna denarnica NLB Pay omogoča potrjevanje spletnih plačil, nakazovanje denarja prijateljem prek sistema takojšnjih plačil Flik, upravljanje z varnostnimi nastavitvami kartic in brezstično plačevanje s pametnimi mobilnimi telefoni ter dvigovanje gotovine na brezstičnih bankomatih.

Močna avtentikacija: Močna avtentikacija je zelo učinkovit način za preverjanje identitete uporabnika. Predstavlja dodatno raven zaščite, saj združuje geslo (nekaj, kar poznate), mobilno napravo (nekaj kar imate v lasti) in biometrični podatek, na primer prstni odtis, obraz, očesno roženico ali glas (nekaj, kar je lastno le vam).

Geslo: Geslo ima na internetu in pri uporabi različnih naprav enako vlogo kot ključ. Gre za niz znakov, ki se uporablja za potrditev identitete uporabnika. Dobro geslo je ključno za zaščito podatkov pred nepooblaščenim dostopom in naj bi vsebovalo čim več različnih znakov ter simbolov, pri varnosti gesla pa veliko pripomore tudi njegova dolžina.

Google Play: Googlova trgovina z aplikacijami, glasbo, filmi in knjigami. Do nje lahko na svojih napravah dostopajo uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom Andorid. V njej lahko najdete mobilno denarnico NLB Pay in jo prenesete na svoj telefon (PRENOS).

App Store: Applova trgovina z aplikacijami, glasbo, filmi in knjigami. Do nje lahko na svojih napravah dostopajo uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom iOS. V njej lahko najdete mobilno denarnico NLB Pay in jo prenesete na svoj telefon (PRENOS).