24.04.2020

Smo na pragu največje investicijske priložnosti?


Izobrazite se o vlaganju denarja, kako se izogniti oderuškim provizijam in zakaj vlaganje v nafto nikoli ni dobra odločitev.  
 
V teh dneh sem ob pogovoru z različnimi vodji iz različnih področji, vse od trgovine, do informacijske tehnologije in finančnega sveta prejemala zelo podobne informacije. Kljub ne ravno pozitivnim časom, ki so prežeti z dnevno negotovostjo, sem pri vseh začutila tudi močno pozitivno vznemirjenje. Prav vsi so mi, vsak na svoj način, dejali, da so prepričani, da je to prelomnica v zgodovini, kjer se bodo karte spet na novo premešale, kjer bo nastalo ogromno priložnosti in novih poti, taki časi pa da pridejo le redko v življenju.  Pa to tudi res drži?  


Svet kapitala vas v sredo 29. aprila ob 21. uri vabi na brezplačni spletni seminar Roberta Roliha z naslovom »Ali je lahko prihajajoča recesija vaša največja investicijska priložnost«, ki ga organizira Akademija Panta Rei.  Za udeležbo na spletnem seminarju se morate prijaviti.  


O čem bo govora: 
  Zakaj COVID19 še zdaleč ni edini razlog za padce na različnih gospodarskih področjih? 
  Kaj se dogaja na trgih delnic, zlata idr. in kaj so najverjetnejši scenariji za prihodnost? 
  Ali je lahko ta recesija velika priložnost za pametne, dolgoročne vlagatelje? 
  Kateri so najboljši finančni produkti za obdobje, ki prihaja in to definitivno niso produkti, ki jih priporočajo finančni svetovalci, banke in finančna industrija) 
  Sedem ključnih smernic za delo z denarjem in vlaganje v turbulentnih časih.  
 
Roberta Roliha, sicer tudi kolumnista Delove poslovne revije Svet kapitala, ki velja za enega naših in tudi tujih najbolj eminentnih govorcev na področju ravnanja z denarjem, smo pred spletnim seminarjem, ki bo v sredo 29. aprila, povabili na krajši intervju. 


Kdo je Robert Rolih 
Njegova knjiga iz leta 2017, The Million Dollar Decision, je postala globalni hit in se je uvrstila med najbolj prodajane Amazonove knjige. Prevedena pa je že v več jezikov.  


Je redni gost najrazličnejših konferenc po svetu, leta 2015 je bil izbran za evropskega javnega govorca leta po izboru Professional Speakers Academy iz Londona. Oder si deli z največjimi predavateljskimi zvezdami sveta, kot so npr. Jack Canfield, Gary Vaynerchuk, Dr. John Grey, Brian Tracy in drugi.  


Njegovo poslanstvo je, da deli znanja o vlaganju denarja, ki jih finančna industrija skrbno skriva in omogoča ljudem, da zmagajo v finančni igri življenja. Njegovi slušatelji so ljudje, ki že investirajo ali bi to radi počeli. 


Na trgu je veliko prevar in dragih produktov 
»Izziv, ki ga opažam, ko se pogovarjam z ljudmi je, da ne vedo, kam vložiti svoja sredstva, saj ne poznajo vseh produktov. Na trgu je ogromno prevar, priložnosti, kjer je jasno le to, da boš ostal brez denarja, veliko pa je tudi finančnih produktov, ki so slabi, ker imajo visoke provizije. Za slednje je značilno, da če vlagaš v njih, ti čez dvajset let ne bo ostalo veliko denarja, ker bodo provizije požrle vse donose in marsikdaj tudi tvoje vložke.«  


Kolikšen del sredstev bi morala oseba po zadovoljitvi osnovnih potreb nameniti varčevanju in vlaganju? 


Pravil o odstotku ni, a vedno rečem svojim strankam, več kot lahko vlagate, tem bolje bo.   


Ali stereotip od tem, da imamo Slovenci denar najraje v nogavici, drži?

 
Slovenci imamo nadpovprečne prihranke. Ljudje imajo prihranjen denar, ali v nogavicah, ali bankah ali skladih. Seminarje imam po celem svetu in če primerjam Slovenijo z drugimi državami, bi rekel, da Slovenci izrazito ne živimo iz rok v usta kot je običajno marsikje drugje. Smo zelo pridni pri varčevanju.  


Koliko pa smo zainteresirani za investiranje? 


Marsikdo ima kot pravite denar v nogavici ali banki in ne ve, kaj z njim početi. Slovenci se velikokrat ne zavedamo veh možnosti, ki jih imamo pri vlaganju denarja in pa tega, da nam denar v nogavici požira inflacija.   
Kakšen je po vašem mnenju odnos Slovencev do denarja, večkrat slišimo, da imamo denar za nekaj slabega, da  je zakoreninjeno prepričanje, da vsakdo, ki ga ima, je do njega zagotovo prišel na nepošten način? 


Veliko ljudi, ne le pri nas, ima negativno razmišljanje do denarja. To jih v življenju zelo ovira. Če ne maraš nekega tipa hrane, se mu izogibaš. Če ne maraš gibanja, se ne boš rekreiral. Če ne maraš denarja, ga na koncu ne boš imel. Do denarja moramo imeti pozitiven odnos. 


Kaj za vas pomeni denar? 


Merilo koliko vrednosti si dal svetu. Če pustimo pri miru prevarante, in pogledamo ljudi, ki so v življenju veliko zaslužili z legalnimi aktivnostih, vidimo, da so svoji okolici dali veliko vrednost. Višjo vrednost kot daš na trg, več boš zaslužil. 


Verjamete v pozitivne afirmacije? 


Niti ne. Dobro je biti pozitiven, ampak verjeti, da si lahko samo z mislimi prikličeš denar, je iluzorično. Pozitivnost je deset odstotkov, trdo delo in vztrajnost pa preostalih 90 odstotkov. 
 
Se trenutno bolj izplača kupiti zlato ali ga prodati? 


Kupiti. Situacija v svetu je takšna, da centralne banke tiskajo neomejene količine denarja, negotovost se bo ne le zaradi korona epidemije ampak tudi sicer v svetu še naprej povečevala. Gospodarstvo bo imelo v prihodnosti še velike težave in cena zlata v takšnih časih običajno raste.

 
Cene nafte so rekordno nizke, je zdaj čas za vlaganje v njo? 


Sam se nikoli ne dotikam ničesar kar je povezanega z nafto. Ne le zdaj ampak ves čas. Gre za čisto špekulacijo in večina ljudi, ki špekulira, izgubi. Če primerjamo nafto z delnicami podjetji, ki imajo zgodovinsko gledano največje donose, je jasno, da nafta na ustvarja nove vrednosti, ampak je le naravni vri, katerega cena je odvisna od povpraševanja.  


Je torej čas za vlaganje v  podjetja kot so Apple, Google in Amazon? 


Imam filozofijo, da ne vlagam v individualna podjetja. Vedno kupujem velike košarice delnic v skladih, ampak ne vzajemnih, ker zaračunavajo visoke provizije, ampak preko indeksnih. Tudi najboljše podjetje na svetu lahko čez noč propade - če se spomnimo samo Nokie. 


Verjamete v blockchain tehnologijo? 


Mislim, da ima svetlečo prihodnost. Gre za podobno vlaganje kot vlaganje v delnice, le da gre za manjši trg in izjemno volatilen. Če vlagamo tja, naj bo to manjši del denarja, ki ga lahko  pogrešamo in ne pričakujmo donosov na kratki rok.  


Več pa na spletnem seminarju v sredo 29. aprila ob 21. uri.  


* Robert Rolih ni finančni svetovalec, borzni posredniki ali registrirani investicijski svetovalec.. Ne priporoča določenih delnic, skladov ali kakšnih drugih finančnih instrumentov. Če so omenjene kakšne delnice, skladi ali drugi tipi finančnih instrumentov, so omenjeni zgolj iz ilustrativnih ali izobraževalnih namenov. Preden sprejmete kakršnokoli odločitve glede investiranja, se o tem posvetujte s svetovalcem, ki ima ustrezno licenco.