23.04.2020

Kaj bo z našimi prihranki in naložbami zaradi bolezni Covid-19


Svetovno gospodarstvo doživlja hude udarce, zato smo prosili Roberta Roliha, avtorja knjižne uspešnice o preudarnih naložbah »The Million Dollar Decision«, da pokomentira trenutno dogajanje.  
 
Robert Rolih vidi dva razloga za padec kapitalskih trgov. »Razlog je v paniki zaradi hitrega širjenja koronavirusa in posledično omejitev v življenju ljudi in delovanju podjetij, a ne smemo zanemariti tudi dejstva, da je zadnjih deset let vrednost delnic kontinuirano rasla in je bil popravek navzdol nujen in naraven.« 


Bolezen Covid-19 je zelo neugodna za svetovno gospodarstvo. Virusa še ne poznamo dovolj, ne vemo, kako se širi, čeprav postaja jasno, da ga širijo tudi posamezniki, ki ne kažejo znakov okužbe. To pa lahko pomeni, da je število okuženih mnogo večje od uradnih statistik in da je virus mnogo bolj razširjen, kot menimo, da je. Ljudje čakajo na delo ali pa so bolniško odstotni, kar vpliva na produktivnost, med 10 in 15 % bolnih pa potrebuje bolniško oskrbo, zato so zdravstveni sistemi bolj obremenjeni. Ne bo pa konca sveta. »V preteklosti smo prebrodili veliko kriz in tudi to bomo. V kratkoročnem in srednjeročnem obdobju pa bo trenutno dogajanje pomembno vplivalo na svetovno gospodarstvo, prek njega pa tudi na življenja vsakega od nas«, je prepričan Rolih.  


Učinki na globalno gospodarstvo 
Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa ne moremo potovati, turistična panoga pa je ena največjih na svetu s 5,7 milijarde dolarjev letnega prometa. V njej dela približno en od desetih prebivalcev planeta. Po tekočem traku se vrstijo odpovedi gospodarskih dogodkov, do konca letošnjega leta so odpovedani že vsi pomembnejši, zato bo manj tudi poslovnih potovanj. Turistična panoga je verjetno poleg letalskega prometa najbolj na udaru, in ko trpi turizem, trpijo tudi z njim povezane panoge, od trgovine do storitvene industrije.  


Vpliv virusa bo močan tudi na nabavnih verigah. Robert Rolih zato opozarja. »Na svetovnih trgih še ni zaznati učinka zaprtja kitajskih tovarn, ker je svetovno gospodarstvo upočasnjeno, se bo pa pokazal po omilitvi ukrepov, ko lahko pričakujemo veliko težav v delovanju nabavnih verig«. Zamuda pri dobavi enega kritičnega sestavnega dela lahko za nedoločen zaustavi tovarno, to pa lahko privede do učinka domin. Delavci izgubljajo delo, delodajalci znižajo plače, dobiček podjetji je manjši, države poberejo manj davka in tako naprej. 


Kakšna bo naša prihodnost? 
Rolih ostaja optimist. Meni, da se bo našla rešitev za vsako težavo, s katero smo se prisiljeni soočati v tem trenutku. »Toda težav z boleznijo Covid-19 ne bomo rešili preko noči. Hitrega borznega okrevanja verjetno ne bo, če ne bo prišlo do nepričakovanega razpleta, na primer razvoja cepiva ali zdravila. Motnje v globalnem gospodarstvu so resnične in bodo vplivale na naša življenja.« 


Dokler pa se bo virus še vedno relativno neovirano širil in zanj ne bodo našli učinkovite rešitve, se bodo kapitalski trgi še naprej cenili, opaziti pa je tudi veliko nestanovitnosti. To pa ne pomeni, da se moramo čim prej znebiti naložb v delniške sklade, saj so dolgoročne in delniški trgi na dolgi rok premagajo vse krize in težave. 


»Če pa bodo delniški trgi padli za 30 ali celo 50 % pa to lahko pomeni priložnost za poceni nakup delnic, ki se pripeti enkrat na desetletje. Tako kot leta 2009«, svetuje Robert Rolih. In še doda. »Ko kupujete delnice, kupujete podjetja. Ta pa uvajajo inovacije in ustvarjajo novo vrednost na trgu. Poleg tega so podjetja sposobna se prilagoditi vsaki spremembi na trgu. Ko se vrednosti delnic nižajo, nas nagon ne bi smel siliti v prodajo, ampak v kupovanje. Delnice so bile zgodovinsko namreč najboljša naložba denarja, če to počnemo za obdobje daljše od desetih let in 99-odstotna možnost je, da bo tako tudi v prihodnje«.