Vse več žensk se odloča finance vzeti v svoje roke

Izdelek brez naslova

Veseli smo, kadar so naši naročniki pripravljeni stopiti izven svojih tipičnih okvirov in se nam pridružiti pri svežih idejah! Prav tako je navdihujoče delati z medijem, ki želi svojim bralcem ponuditi vsebine z dodano vrednostjo, ki sicer niso modno obarvane, a vse bolj postajajo del splošne razgledanosti sodobne ženske!

Grazia je intervju z Robertom Rolihom avtorjem knjige The One Million Dollar decision ponudila svojim bralkam.

Kako sprejeti odločitev za milijon dolarjev, izstopiti iz režirane igre vlaganja in dodati milijon svojim prihrankom v le nekaj urah na leto? Avtor Robert Rolih v knjigi The Million Dollar Decision obljublja, da boste končno odkrili, kako bi vloženi denar deloval za vas in ne za finančno industrijo. Če ste kot večina ljudi, želite živeti življenje v bogastvu in svobodi. Da bi to dosegli, boste morali vložiti del denarja, ki ga zaslužite (bolje prej kot slej). Le ena težava je – v tem procesu bodo vsi, ki bi morali biti na vaši strani (brokerji, finančni svetovalci in finančni guruji), poskrbeli, da boste na koncu bankrotirali. Žalostno dejstvo je, da je igra vlaganja prirejena – zato večina ljudi, namesto da bi obogateli, ostane brez denarja. Čim prej na svojo knjižno polico postavite knjigo Million Dollar Decision avtorja Roberta Roliha, ki je odgovoril tudi na nekaj naših radovednih vprašanj.

Knjiga ne odpira zgolj poti k pravim naložbam, ampak opozarja tudi na izgube denarja, ki se jih pravzaprav ne zavedamo. Kako pomembna je ta komponenta za zaščito finančnega stanja?

Ni le pomembna, ampak je celo ključna. Tematika, ki bralce knjige najbolj osupne, je vpliv majhnih provizij na dolgoročne donose različnih finančnih produktov. Naj podam enostaven primer. Nekateri najbolj priljubljeni naložbeni finančni produkti imajo približno 2-odstotno upravljavsko provizijo na letni ravni. Ko slišimo, da plačujemo 2 odstotka provizije, nam to ne predstavlja ničesar strašnega. Sami obdržimo 98 odstotkov in finančna industrija si vzame 2 odstotka. A na dolgi rok to ne velja več, saj začne na naše donose in provizije vplivati tudi obrestno obrestni račun. Tako nam ‘majhna’ 2-odstotna provizija na dolgi rok odnese večji del donosov, ki bi jih lahko imeli. To pomeni, da izgubimo večino denarja, ki bi moral biti na naložbenih računih. Tega se niti ne zavedamo.

Kako bi razbili tabuje, da finančni svetovalci pravzaprav pomagajo ‘krasti’ naš denar?

Velikokrat se dogaja, da imajo finančni svetovalci konflikt interesov s svojimi strankami. Na žalost nekateri priporočajo strankam finančne produkte, za katere vedo, da so slabi za stranke, saj imajo visoke upravljavske provizije. Razlog je, da so nagrajeni na podlagi teh provizij. 

Komu bi svetovali, da prebere knjigo (če je še ni)?

Preprosto vsakomur, ki že vlaga svoj denar na dolgi rok ali pa razmišlja o tem.

Si upate napovedati, kdaj so dobri in kdaj slabi časi za naložbe? Ali tudi knjiga odgovarja na to vprašanje?

Lahko bi rekel, da je vedno dober čas za vlaganje. Zgodovinsko je najbolj preprost in najbolj dobičkonosen pristop za vlaganje, da redno vlagaš in se ne oziraš preveč na trenutno tržno dogajanje. Nihče na svetu namreč ne zna konsistentno napovedovati tržnih nihanj, zato je bistveno pomembnejša neka disciplina, da redno vlagaš svoj denar. Če to počneš na dolgi rok in pri tem ne plačuješ visokih upravljavskih provizij, boš zagotovo imel odlične donose. Delniški in tudi kripto trg imata očiten dolgoročni trend navzgor, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnje – razen v primeru, da nas napadejo vesoljci ali pa da se svet podre.

Ste zasledili, da vas berejo tudi ženske?

Seveda. Natančnih podatkov za knjigo sicer nimam, ker se prodaja po različnih kanalih – večinoma po spletnih platformah, kot je Amazon. Če pogledam število žensk med več kot 7.000 člani izobraževalnega programa o vlaganju denarja, ta številka pomeni 36 odstotkov. To je precejšen delež, še posebej, ker se vlaganje pogosto obravnava kot pretežno moška dejavnost. Ta podatek kaže, da se vedno več žensk odloča za aktivno upravljanje svojih financ, kar je zelo spodbudno.